متخصصین سئو در وب سایت مرجع Moz می گویند: متا تگ توضیحات یک تگ html است که توضیح مختصری درباره محتویات یک صفحه وب ارائه می کند.
معرفی متا تگ Description:
تعریف متا تگ توضیحات بطور ملموس تر بدین صورت است که وقتی عبارتی را در گوگل جستجو می کنیم، همانطور که در تصویر فوق مشخص شده است، به آن توضیح کوتاهی که بعد از لینک وب سایت و بعد از URL آن سایت آمده است متاتگ توضیحات (description meta tag) گفته می شود. به بیان دیگر، متا تگ توضیحات می تواند یک کاربر را متقاعد کند که روی لینک وب سایت ما کلیک کند یا خیر. کاربر می تواند با مطالعه شرح مختصر محتوای صفحه وب، تصمیم بگیرد که روی لینک سایت شما کلیک کند یا اینکه سایت دیگری را برای مطالعه انتخاب کند. در صورتی که متا تگ توضیحات شامل کلمات کلیدی که کاربر جستجو کرده است باشد، بسیار می تواند در متقاعد کردن کاربر برای کلیک روی لینک سایت شما کمک کننده باشد.
آیا تعریف متا تگ توضیحات ضروری است؟
اگر بخواهیم به سوال بالا یک پاسخ کوتاه بدهیم، باید بگوییم بله! و برای شرح دادن دلایل این سوال، به موارد زیر توجه کنید:
۱- تعداد CTR (Click Through Rate) را افزایش دهید و تعداد بازدیدکنندگان وب سایت تان را از طریق جستجوی ارگانیک زیاد کنید.
هر اندازه که در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل، به پایان صفحه نزدیک تر می شویم، تعداد کلیک های وب سایت ها کاهش می یابد. زیرا وب سایت های پرطرفدارتر و نیز مرتبط به عبارت سرچ شده بترتیب در رده های بالای نتایج جستجوی گوگل قرار می گیرند. یکی از روش های جذب کاربران برای کلیک کردن روی لینک وب سایت، داشتن توضیحات مختصر و مفید درباره محتویات آن صفحه وب می باشد. بنابراین هر اندازه متای توضیحات آن صفحه پربار تر و جذاب تر باشد، کاربران بیشتری روی لینک وب سایت شما کلیک خواهند کرد.
۲- به کاربران واقعی اطلاعات درست را در زمان مناسب ارائه دهید.
هنگامی که کاربران از جستجوی پیشرفته (Advanced Search) برای یافتن اطلاعات موردنظر خود استفاده می کنند، گوگل از متاتگ توضیحات (Description Meta Tag) وب سایت ها برای نمایش وب سایت ها در نتایج خود استفاده خواهد کرد.
۳- تعداد بازدیدکنندگان وب سایت خود را از طریق رسانه های اجتماعی افزایش دهید.
رسانه های اجتماعی مانند فیسبوک، از متاتگ توضیحات (description meta tag) برای نمایش مطلب به اشتراک گذاشته شده استفاده می کند. بدون تعریف این متا تگ، این شبکه های اجتماعی احتمالا چند کلمه ابتدایی هر صفحه وب را بعنوان متا تگ توضیحات در نظر می گیرند. با توجه به جملات ابتدایی هر مقاله، نمایش آنها به کاربران شبکه های اجتماعی بعنوان خلاصه ای از آن صفحه وب نمی تواند تجربه کاربری خوبی بدنبال داشته باشد و نمی تواند کاربر را برای کلیک بر روی لینک آن وب سایت متقاعد کند.
۴- از متا تگ توضیحات برای ارائه و فروش محتوای وب سایت تان استفاده کنید.
اگرچه متا تگ توضیحات به طور مستقیم بر روی رتبه بندی نتایج گوگل تاثیر ندارد، اما عوارض جانبی تعریف این متا تگ می تواند رتبه های وب سایت ها را بطور غیرمستقیم جابجا کند. در صورتی که متا تگ توضیحات بدرستی (مختصر و مفید و مرتبط) تعریف شده باشد، می تواند CTR-Click Through Rate را افزایش دهد. بنابراین مسلما به مرور زمان می تواند بر الگوریتم های سرچ و رتبه بندی گوگل تاثیرگذار باشد.
چه چیزی باعث قدرتمند شدن متا تگ توضیحات می شود؟
برای تمام صفحات یک وبلاگ و یا وب سایت باید متا تگ توضیحات را بطور صحیح و بهینه تعریف کنیم، دلایل اهمیت تعریف متا تگ توضیحات را در بالا بیان کردیم. اکنون نوبت آنست که یاد بگیریم چگونه می توان متا تگ description را بصورت بهینه تعریف کرد.
۱) محتوای متقاعدکننده برای متا تگ description درنظر بگیریم.
در جمله ای کوتاه و متقاعدکننده بیان کنید که چرا کاربر باید پست شما را بخواند. به کاربران فواید مطالعه پست تان را بطور صریح نمایش دهید. بنابراین بهتر است از این فرصت استفاده کنید و اطلاعات آگاهی دهنده و مفید را در قالب متا تگ توضیحات به کاربران ارائه دهید.
۲) از یک یا دو کلمه کلیدی استفاده کنید.
تگ عنوان (title tag) و متا تگ توضیحات (description meta tag) باید شامل کلمات کلیدی مرتبط با محتوای صفحه وب باشند. تعریف تگ های مذکور به شکل مناسب، باعث می شود خزنده های موتورهای جستجو بفهمند وب سایت شما راجع به چه چیزی است و با کلمات کلیدی تعریف شده در آنها، وب سایت تان را ایندکس و شناسایی کند. متا تگ توضیحات باید پیرامون یک کلمه کلیدی که در محتوای آن صفحه خاص مهم است تعریف شود و نباید از کلمات کلیدی بصورت بیش از حد و غیر مرتبط در آن استفاده کرد.
۳) برای ۳۲۰ کاراکتر هدف گذاری کنید.
در حقیقت گوگل طول تگ ها را با تعداد کاراکترشان اندازه نمی گیرد. بلکه با پیکسل اندازه گیری می کند. متا تگ توضیحات بعد از طول (width) مشخصی، بریده (cut) می شود. بنابراین توصیه می شود تعداد کاراکترهای توضیحات متا بین ۳۰۰ تا ۳۲۰ کاراکتر باشد.
نکته: حداکثر تعداد کاراکتر متای توضیحات تا قبل از تاریخ دسامبر ۲۰۱۷ مقدار ۱۶۰ کاراکتر بود اما در آپدیتی که گوگل در سال ۲۰۱۸ ارائه کرده، این تعداد به ۳۲۰ کاراکتر افزایش یافته است. برای کسب اطلاعات بیشتر به این مقاله مراجعه شود.
۴) از تکرار کلمات کلیدی اجتناب کنید.
گاهی اوقات خوب است که در عنوان صفحه (title) از عبارات توصیفی (Descriptive Terms) استفاده شود اما تکرار آنها در متا تگ توضیحات نه تنها نمی تواند مفید باشد، بلکه ممکن است موجب اسپم شناخته شدن سایت تان از نظر گوگل و سایر موتورهای جستجو شود.
۵) از کاراکترهای غیر الفبایی استفاده نکنید.
گوگل کاراکترهای AlphaNumeric را در متا تگ توضیحات بعنوان کدهای HTML در نظر می گیرد و در واقع اینگونه کاراکترها معنا و مفهومی برای گوگل ندارند. بنابراین توصیه می شود در تعریف متا تگ توضیحات تنها از متن ساده (plain text) استفاده شود. در صورتی که در متاتگ description صفحه وب سایت خود از کوتیشن (quotation marks) استفاده کنید، گوگل متا تگ توضیحات شما را قطع می کند و ناقص خواهد شد. بنابراین برای جلوگیری از بریده شدن متاتگ توضیحات، سعی کنید کاراکترهای non-alphanumeric را از متاتگ توضیحات حذف کنید.
در نهایت این بخش را با جملاتی از گوگل به پایان می رسانیم:
" متا تگ توضیحات را با کیفیت تعریف کنید، مطمئن شوید که متا تگ توضیحات بصورت توصیفی (descriptive) تعریف شده باشد. متا تگ توضیحات (description meta tag) بطور مستقیم به کاربر نمایش داده نمی شود و تنها در نتایج جستجوی گوگل به کاربران ارائه می شود. بنابراین با داشتن یک متا تگ مناسب و توصیفی و مرتبط، می توانید ترافیک بازدیدکنندگان سایت خود را بطور غیرمستقیم افزایش دهید. "